Description
Kraj pochodzenia – KolumbiaRegion – Antioquia/Medellin i inneGatunek – Caturra, Typica, BourbonZbiory – wrzesień/grudzieńMetoda pozyskiwania – na mokroWysokość upraw – 1200- 2000 m.n.p.mProfil palenia – średnieSmak – słodkie nuty owocowe i czekoladoweAromat – owocowo karmelowyBody/cielistość – średnieKwasowość – niska, karmelowaKawa Kolumbia Supremo 17/18Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytych kaw typu Arabika. Kolumbijska kawa jest dobrze znana ze swojej wysokiej jakości. Około połowa eksportu przypada na Stany Zjednoczone. Kolumbia eksportuje około 12,5 mln worków rocznie przy konsumpcji wewnętrznej około 2 milionów.Kolumbia produkuje tylko myte kawy Arabica w trzech odmianach: Excelso, Supremo oraz Peaberry.Kawa Kolumbia Supremo 17/18 tokawa o największych ziarnach wśród kolumbijskich odmian, ziarna mają przekątną od 17-18 mm. Kawa przed wysyłką jestklasyfikowana według wielkości ziarna. Często zdarza się, że Supremo i Excelso to kawy zbierane z tego samego drzewa, ale są klasyfikowane i segregowane według jej rozmiaru.Obszary na których uprawiane są ziarna Supremo:Antioquia – Medellin (18% całkowitej produkcji)Tolima – IbagueCaldas – Manizales (29% całkowitej produkcji)Valle del Cauca – Cali (13% całkowitej produkcji)Huila – Neiva (5% całkowitej produkcji)Cauca – Popayán (4% całkowitej produkcji)Santander – BucaramangaCharakterystyczne dla tej kawy są nuty owocowe, czekoladowe, średnie body, czyste i wyważone wykończenie, niska kwasowość, wyczuwalny posmak karmelu.
gorzka czekolada cena, ciąża zielona herbata, list biznesowy wzór, czy pijąc dużo wody można schudnąć, porównanie ekspresów saeco
yyyyy