Podczas produkcji wyrobów wędliniarskich, zarówno w restauracjach, jak i profesjonalnych masarniach niezbędne jest użycie wysokiej jakości maszyn gastronomicznych. Jakie urządzenia ułatwiają pracę i sprawiają, że wyroby masarskie są najwyższej jakości?

Jakie maszyny gastronomiczne używane są przy produkcji wędlin?

Do produkcji wędlin używane są między innymi takie urządzenia jak: wilk masarski, masownica, mieszałki, ale też kutry, nadziewarki czy blendery przemysłowe. Jedne służą do precyzyjnego rozdrabniania mięs, inne do uelastyczniania wyrobów, czy też wyrabiania farszu. Niezwykle ważne jest, aby wspomniane maszyny gastronomiczne były najwyższej jakości, ze względu na ciągły kontakt z surowym mięsem, były nie tylko łatwe w obsłudze, ale przede wszystkim wygodnie i intuicyjnie się czyściły. Najwyższej jakości urządzenia masalnicze, a szczególnie elementy, które mają bezpośredni kontakt z surowizną, były wyprodukowane z odpornych na korozję, chłonność zapachów materiałów, takich jak np. stal nierdzewna, czy kwasoodporna. To sprawdzone materiały, które nie dość, że są odporne na działania mechaniczne, mogą pracować w każdych warunkach bezawaryjnie przez długie lata.

Czym kierować się przy wyborze maszyn gastronomicznych?

Podstawowymi parametrami przy wyborze maszyn gastronomicznych, jakie należy wziąć pod uwagę, są nie tylko rozmiar, funkcjonalność i przeznaczenie, ale także moc urządzenia, wydajność, czy też wielkość wsadu. Dzięki odpowiedniemu dobraniu sposobu ich pracy do spodziewanej wydajności urządzeń i charakterystyki obiektu możliwe jest ograniczenie kosztów operacyjnych lokali zajmujących się produkcją wędlin, czy to w przypadku restauracji, czy profesjonalnych zakładów masarskich.

Warto zakupić maszyny z jednego miejsca, dzięki czemu z łatwością dopasujemy je do istniejących już linii produkcyjnych, a w razie konieczności wymiany, przyspieszy to znalezienie odpowiedniego zamiennika.

has been added to your cart

View Cart